Mijn bedoeling met de kerk was om ingrepen te gaan doen. De hangende bolletjes deden dat allereerst al. Daarna heb ik allerlei kleinere ingrepen gedaan, die niet altijd gelijk gezien werden. Aan de zijmuren hingen wandlampen; daar heb ik een papieren vorm met tekening over heen gehangen. Ook heb ik papieren stroken voor de psalm getallen geschoven. Het veranderde de sfeer gelijk.

Er was een prachtige fresco van een oud symbool: twee cirkels met een bloemvorm in het midden. Dit was voor mij een bron van inspiratie; daar heb ik me mee verbonden.

In de zomer van 2022 heb ik zes weken gewerkt in een kerk in Wirdum, Groningen. Het viel binnen het project Monnikenwerk, waarbij er in 15 kerken in Groningen en Friesland 15 kunstenaars werkten. Ik heb gewerkt in een prachtig rustig kerkje in een heel mooi dorp. terwijl het buiten 30 graden was, zat ik binnen in de koele kerk. Mijn uitgangspunt was het ophangen van kleine gekleurde bolletjes in de kolossale ruimte van de kerk. Daarom kreeg ik de kerk in Wirdum omdat daar lampen hingen waar ik een constructie van touwen aan kon hangen, waar de bolletjes aan kwamen te hangen. het effect was enorm: mensen kwamen binnen en waren meteen verrast door het zien van rond zwevende gekleurde bolletjes in de ruimte van de kerk. Meestal dachten ze aan sterren of planeten; soms waren er verassende andere associaties. Het was altijd een sterke enthousiaste reactie, wat mij erg blij maakte. De ervaring was heel sterk; deze komt nauwelijks over op foto. De bolletjes hingen boven je hoofd; je liep er dus onder door.

Omdat een vriendin ging trouwen kreeg ik de opdracht voor een huwelijksportret: op basis van een huwelijksportret dat ik eerder heb gedaan, dat gebaseerd was op het portret van Arnolfini van Jan van Eijck. Nu heb ik kleurpotlood en potlood gecombineerd. Inclusief spiegeltje en 3D voorwerpen. Het resultaat is prachtig. Het hangt bij hen in de kamer.

 

Ik ben bezig met een brievenproject, waarbij ik brieven schrijf naar mensen die te maken hebben (gehad) met het Teylers Museum, waarna de brieven gepubliceerd worden op het online tijdschrift Mister Motley. De eerste brief heb ik geschreven naar Terry van Druten, hoofdconservator van het Teylers Museum. Deze eerste brief staat nu online op Mister Motley, via onderstaande link te lezen. Via de website van het Teylers Museum kun je ook bij de brief terecht komen.

https://www.teylersmuseum.nl/nl/over-het-museum/pers-beeldmateriaal/nieuwsberichten/brievenproject-pietsjanke-fokkema

https://www.mistermotley.nl/beste-terry/

Detail Postkamer Teylers Museum (foto Kees Hageman)

Postkamer van Teylers Museum (foto Kees Hageman)

Luuk Heezen, van de podcast Kunst is Lang, is in mijn atelier geweest en heeft een interview met me gedaan. Via onderstaande linken kun je het interview gaan beluisteren.

https://www.mistermotley.nl/content/pietsjanke-fokkema

https://www.luukheezen.nl/podcast-kunst-is-lang/2021/5/25/aflevering-170-pietsjanke-fokkema

De prachtige tentoonstelling bij galerie Van den Berge is afgelopen, maar mijn herinnering er aan is sterk. Bovendien heeft Bianca Runge een virtual tour gemaakt, zodat ook anderen er een indruk van kunnen krijgen. Hierbij de link:https://tour.virtualtourspecialist.nl/share/7QJxs?fs=1&vr=1&sd=1&initload=0&thumbs=-1&info=0&logo=1

 

Zaterdag 17 april, op de laatste dag van de tentoonstelling, ben ik van 14 u tot 17 u aanwezig in galerie Van den Berge in Goes. Je bent van harte welkom.

Zaterdag 3 april ben ik van 13u tot 15u aanwezig in galerie Van den Berge, vanwege de tentoonstelling DeLight; je bent van harte uitgenodigd om te komen. Zie voor reserveringen en de maatregelen op de website van de galerie:  https://www.galerievandenberge.nl/ 

 

 

Hieronder het artikel uit de Zeeuwse krant:

Vanaf vrijdag 12 maart heb ik een installatie gemaakt van nieuw werk in galerie Van den Berge in Goes; de tentoonstelling is te zien tot en met 17 april. voor meer informatie over de maatregelen en de voorwaarden zie website van de galerie: www.galerievandenberge.nl

 

 

 

 

Kunst op de Koffie ontstond in 2011 op uitnodiging van het Arnhemse Spijkerkwartier, om saamhorigheid in de buurt te versterken door middel van kunst en creativiteit. Carien Poisonnier heeft samen met Anook Cleonne, kunstenaar en buurtbewoner, een tentoonstellingsconcept ontwikkeld op basis van het Chambre d’Amis idee, zoals Jan Hoet dat heeft neergezet in Gent. Kunst werd getoond in de privé  kamers van de buurtbewoners. 150 kunstenaars hebben er in die tien jaar aan meegedaan; ik heb meegedaan in 2017. Omdat de bewoonster een bijzondere vogelkooi had, heb ik die getekend. Ook heb ik een paar werken in een koffer neergelegd. In 2018 heb ik ook een bijdrage geleverd aan een speciale editie Open Space ( zie bij ‘werk: interacties’)

     

 

 

THUIS/HOME , papier biënnale 2020, Museum Rijswijk. tentoonstelling met 22 kunstenaars die met papier werken en op zeer verschillende manieren te maken hebben met het thema THUIS/HOME. Mijn werk was ingedeeld in de categorie Roots; samen met de kunstenaars: Quentley Barbara, Ronny Delreu, Susanna Inglada, Marianne Lammersen, Toos Nijssen en Stephanie Saade. Ons werk was in de grote zaal beneden; mijn werk zat op de achterwand.

Er is ook een catalogus gemaakt bij de tentoonstelling: THUIS/ HOME Papier Biënnale 2020

Onder het motto “Ik geloof meer in de schaar dan in het potlood” van Truman Capote, heeft Loes Groothuis, samen met curator Ellen Witsen Elias, een tentoonstelling gemaakt waarbij het papier, en dan met name het knippen en scheuren, centraal staat. De kunstenaars: Nathalie Sook, pietsjanke fokkema, Loes Groothuis, WASCO, Stefan Kasper, Charlotte Schrameijer, Caren […]

PARELS VOOR KOEKOEKSEIEREN een tentoonstelling door pietsjanke fokkema, met werk van:

Cedric ter Bals, Vincent Bijleveld, Emilie Ruitinga, Fieke Ruitinga, Anna Rudolf en pietsjanke fokkema

Rondleiding door de kunstenaars op Zondag 8 Maart 2020, 15.30 uur, verzamelen op het Zoutkeetsplein, Amsterdam

Ik heb een tentoonstelling gemaakt met jonge kunstenaars; elke kunstenaar had een etalage ter beschikking, die naar eigen inzichten ingericht kon worden maar waarbij er werk van de anderen toegevoegd werd.

kunsttraject pietsjanke klein

Als onderdeel van een publicatie van zeven boekjes, heb ik, net als de andere kunstenaars van de tentoonstelling Dichtbij ( De Vishal, Haarlem, 2020), een eigen boekje gemaakt. Met nieuw werk, dat deels ook in de tentoonstelling te zien was. ( voor meer informatie zie bij ‘boeken’)

 

.

 

 

 

 

 

Bij de tentoonstelling Dichtbij hebben Annemarie en ik ook een publicatie gemaakt: elke kunstenaar kon een eigen boekje vullen. Er was ook een apart boekje met foto’s van de tentoonstelling. De zeven boekjes zijn gebundeld in een doosje. Verder zat ook in de doos een op A3 formaat getekende plattegrond-tekening van de tentoonstelling.  ( zie voor meer informatie bij ‘boeken’)

 

buitenkant van Dichtbij, catalogus van de tentoonstelling

 

 

2 pagina’s in Dichtbij

 

Dichtbij is een tentoonstelling, die Annemarie Nibbering en ik hebben samengesteld voor De Vishal in Haarlem. We wilden een tentoonstelling waarbij de werken op elkaar zouden reageren en niet los of onverschillig zouden staan ten opzichte van elkaar. Het gevolg was dat we een paar dagen druk met elkaar en elkaars werk bezig zijn geweest om er een mooi geheel van te maken. Het werd een tentoonstelling waarbij er veel te zien was en de afzonderlijke kunstenaar niet gelijk te ontdekken viel. De deelnemende kunstenaars: Frank Halmans, Theo Schepens, Hilke Walraven, Ton Zwerver, Annemarie Nibbering en pietsjanke fokkema. De tentoonstelling was te zien van 14 februari tot en met 15 maart 2020.

Marja Sonneveld heeft de film ‘Het is niet ver weg’ gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling Utwrydsk (2017) in het Fries Museum; ook heeft ze me geïnterviewd en in mijn atelier gefilmd. Deze film werd getoond bij de boekpresentatie van het boek Utwrydsk in het Teylers Museum (nov. 2019) en het Fries Museum (jan. 2020) . Hier de link om de film (nogmaals) te bekijken:

https://player.vimeo.com/video/376207719

hieronder een paar stills uit de film:

tentoonstelling Romte in galerie Getekend van 10 januari tot en met 23 februari.

Hierbij nodigen uitgeverij Jap Sam Books en pietsjanke fokkema jou/jullie uit voor de feestelijke boekpresentatie van pietsjanke fokkemaUtwrydsk  in het Fries Museum, Leeuwarden en voor de opening van de tentoonstelling Romte in galerie Getekend, Heerenveen op vrijdagmiddag 10 januari 2020.

Boekpresentatie Utwrydsk vanaf 15:00u in het Fries Museum, Leeuwarden

15:00    inloop

15:15    welkomstwoord door Jos Taekema, hoofdconservator Fries Museum

15:20     vertoning van de film Het ís niet ver weg over het werk van de installatie Utwrydsk; met een korte inleiding van filmmaker Marja Sonneveld

15:40     Lienek Hulshof, hoofdredacteur Mister Motley, gaat in gesprek met pietsjanke fokkema over haar werk en over het ontstaansproces van Utwrydsk.

16:10    korte lezing uit de Friese tekst uit het boek door pietsjanke fokkema

16:15    overhandiging van de speciale editie van het boek Utwrydsk aan Jos Taekema, hoofdconservator Fries Museum

16:20    afronding programma

19:00     opening van de tentoonstelling Romte door Yve de Vries, kunsthistoricus en achternicht in galerie Getekend, Heerenveen

www.japsambooks.nl

www.pietsjankefokkema.nl

pietsjanke fokkema.Utwrydsk, ontwerp Winneke Hazewinkel, met tekstbijdragen van Kie Ellens, pietsjanke fokkema, vertalers Kate Eaton (N/E), Klaas van der Hoek (N/F), Nederlands/Fries/Engels, 24 x 33 cm, 152 pagina’s, ISBN 978-94-92852-17-5, €29,50. Mede mogelijk gemaakt door het Jaap Harten Fonds, Tijl Fonds, de Provincie Fryslân, Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland, Fonds Kwadraat, private sponsors en door de crowdfunding Voordekunst.nl.

De boekpresentatie en de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

 

 

De finissage van de expositie ONTKNOPINGEN in galerie KRUIS-WEG68, Haarlem is op zaterdag 4 januari 2020.pietsjanke is op 4 januari van 15.00 – 17.00 uur aanwezig in Galerie KRUIS-WEG68 en om 16.00 uur zal Ellen Witsen Elias, curator bij galerie De Meerse, Hoofddorp met pietsjanke in gesprek gaan.

Haar boek Utwrydsk is te koop in de Galerie en kan dan door pietsjanke worden gesigneerd.
Ook is de film van Marja Sonneveld “het ís niet ver weg”  over pietsjanke te zien in de Galerie.

 

Opening tentoonstelling Ontknopingen, nieuw werk van pietsjanke fokkema, in galerie KRUIS-WEG68 in Haarlem op vrijdag 29 november om 17:15u

Opening door Joost Pollmann, schrijver, tevens curator van de tentoonstelling.

Opening vindt plaats na de boekpresentatie in het Teylers Museum; tevens boekverkoop in de galerie.

Ontknopingen
Vertakkingen van bomen. Het touwwerk van schepen. Lijnenspel in een tekening. Onzichtbare draden die de mens met zijn voorouders verbinden. Het kleinste atoom herhaalt de grootste planeet. Alles is verknoopt.
De naam pietsjanke is verbonden met familie uit een Fries verleden. En er groeit een perenboom in haar moestuin. Toen ze nog in IJmuiden woonde, hingen de visnetten onder haar raam te drogen. Hoe deze dingen elkaar weten te vinden, ziet u op de tentoonstelling Ontknopingen in Galerie KRUIS-WEG68, Haarlem.

pietsjanke fokkema maakt tekeningen met potlood; vooral kleine tekeningen die ze in samenhang brengt met ruimtelijk werk, op een muur of in een ruimte. De werken reageren op elkaar en genereren met elkaar de betekenissen. Er ontstaat een avontuurlijk en speels karakter; in de samenstelling en in de werken zelf. De onderliggende structuur is het netwerk van verbindingen: hoe alles met alles verbonden is; van het alledaagse tot het kosmische; van scheepstouwen tot familieverbanden.

 

 

 

 

 

 

Hierbij nodigen uitgeverij Jap Sam Books en pietsjanke fokkema jou/jullie uit voor de feestelijke boekpresentatie van pietsjanke fokkema. Utwrydsk  in het Teylers Museum en voor de boekverkoop tijdens de opening van de tentoonstelling Ontknopingen in galerie Kruis-Weg68 op vrijdagmiddag 29 november 2019 in Haarlem.

Boekpresentatie Utwrydsk vanaf 15:00u in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem.

15:00    inloop

15:15    welkomstwoord door uitgever Eleonoor Jap Sam

15:20     vertoning van de film Het ís niet ver weg over het werk van de installatie Utwrydsk; met een korte inleiding van filmmaker Marja Sonneveld

15:40     Patty Wageman, directeur Museum de Buitenplaats, Eelde, gaat in gesprek met pietsjanke fokkema en Kie Ellens, schrijver en curator, over het ontstaansproces van Utwrydsk.

16:10    korte lezing uit de Friese tekst uit het boek door pietsjanke fokkema

16:15    overhandiging van de speciale editie van het boek Utwrydsk aan Terry van Druten, hoofdconservator Teylers Museum

16:20    afronding programma

Feestelijke borrel, verkoop en signering van het boek Utwrydsk vanaf 17:00u in galerie KRUIS-WEG68, Kruisweg 68, Haarlem (10 min. lopen vanaf Teylers Museum)

17:15     opening van de tentoonstelling Ontknopingen door Joost Pollmann, schrijver; tevens curator van de tentoonstelling

www.japsambooks.nl

www.pietsjankefokkema.nl

pietsjanke fokkema.Utwrydsk, ontwerp Winneke Hazewinkel, met tekstbijdragen van Kie Ellens, pietsjanke fokkema, vertalers Kate Eaton (N/E), Klaas van der Hoek (N/F), Nederlands/Fries/Engels, 24 x 33 cm, 152 pagina’s, ISBN 978-94-92852-17-5, €29,50. Mede mogelijk gemaakt door het Jaap Harten Fonds, Tijl Fonds, de Provincie Fryslân, Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland, Fonds Kwadraat, private sponsors en door de crowdfunding Voordekunst.nl.

De boekpresentatie en de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.