Het Teylers Museum organiseerde op vrijdag 16 juni een Art meets Science dag: kunstenaars en wetenschappers werden met elkaar in contact gebracht om een vruchtbare uitwisseling aan te gaan.  Als onderdeel van het programma heb ik delen uit de brief aan Martinus van Marum, grondlegger van het wetenschappelijke aandeel in het museum, voorgelezen. De geschreven brief, zoals hij gepubliceerd is op Mister Motley, was als powerpoint te zien op een groot scherm.  Als inleiding had ik de volgende tekst:

Het magische moment dat er was toen Pieter Teyler me op de schouder tikte, in de postkamer van het museum, heeft me diep geraakt. Voordat ik goed besefte wat er gebeurde, riep ik uit: ik ga Pieter Teyler een brief schrijven. Terry en ik keken elkaar stomverbaasd en geschrokken aan. Wat is hier gebeurd?

Pieter Teyler heeft er voor gezorgd dat ik brieven ben gaan schrijven. Ik wist niet waar ik aan begon.

In het schrijven van de brieven ervaar ik geen verschil tussen toen en nu; tussen deze tijd en die tijd. Pieter Teyler heeft alle grenzen weggevaagd.  

Als een van de 24  “Conversation Pieces” lagen de brieven die ik naar het Teylers heb geschreven in de postkamer; de ruimte waar alles begonnen is. De gekoppelde kunstenaar en wetenschapper kwamen hier hun gesprek voeren.

brief aan Martinus van Marum, in de postkamer van het museum

brief aan Barnaart en Viervant in de postkamer