Open Space

In het najaar van 2018 heb ik een interactief project gedaan in Arnhem: Open Space. Ik wilde mijn wereld invoegen in de wereld van uitvinder/ ingenieur Egbert, die in een prachtig oud huis woont in het Spijkerkwartier in Arnhem. In dit huis staat het twee verdiepingen vol met spullen: gereedschap, bouwwerken van stokjes en stoelen, papieren, flesjes….zo veel spullen dat je hersenen het niet meer kunnen bevatten. Speels, chaotisch, met een onderzoekende en nieuwsgierige sfeer. Hier heb ik mijn tekeningen tussen gehangen; ondertussen een beeldend en inhoudelijk gesprek zoekend. Raakvlakken opzoekend. Ik voelde me thuis in deze overvolle wereld; waarin veel meer ordening zit dan het lijkt. Tijdens het inrichten kwam Egbert met een astronomisch nieuwtje: ze hebben ontdekt dat ons sterrenstelsel een samenvoeging is van twee sterrenstelsels; waarbij de ene in de andere vloog. Zo is het ook met ons zei Egbert. Jouw wereld vliegt in de mijne, met alle gevolgen van dien.

Ter voorbereiding van dit project en tevens ter kennismaking, hebben Egbert en ik elkaar brieven geschreven. Daaruit bleek dat we allebei letten op wat de dingen je te vertellen hebben. een verschuiving van ene bepaalde opstelling van spullen geeft een verschuiving in het denken en kan inzichten geven. Zoals ik met mijn werk omga, zo gaat Egbert met zijn spullen in het huis om.